CAZARE VALEA PRAHOVEI


Acces clienti
Username

Password


Cauta o Locatie !
PARTENERI
Pensiuni Bran Moeciu


 

              Pe Valea Prahovei se gasesc o serie de statiuni renumite cautate de catre turistii din Romania dar si din strainatate, pentru peisajul deosebit care-l ofera prin  amplasarea acestor statiuni, pentru sporturile de iarna practicate aici, pentru efectele curative oferite si pentru multe altele. Printre cele mai importante dintre aceste statiuni, se numara:

 

 • Azuga - statiune climaterica, un important centru turistic si punct de plecare catre cabanele din Muntii Bucegi, situata la 60 km. nord-vest de orasul Ploiesti, la o altitudine de 950 metrii. Azuga este o statiune in plina dezvoltare, ce ofera turistilor partii de schii de cea mai buna calitate precum si un telescaun.

 

Potentialul turistic aferent teritoriului administrativ al orasului Azuga este în exclusivitate natural, formele de turism favorizate fiind: odihna totala sau activa, drumetie 9 trasee turistice montane de la foarte usoare la foarte dificile, în Muntii Bucegi si Muntii Baiului, trasee de alpinism în Muntii Bucegi, cu grad de dificultate de la I - VI ), sporturi de iarna ( schi alpin, fond, randonee, snowboard, sanius ) sporturi de vara ( exista 2 terenuri de handbal - volei, 1 teren de fotbal, 2 terenuri de tenis pe zgura, 1 teren de baschet, o sala de sport ), picnic, vânatoare si pescuit sportiv, agrement nautic, cunoastere - instruire .

Situata în partea de nord a judetului Prahova , la confluenta râului Prahova cu pârâul Azuga, localitatea Azuga este o asezare urbana, având coordonatele de identificare 45 grade 37' latitudine nordica si 25 grade 33' longitudine estica. Orasul are 5.213 locuitori.

       Este o localitate tipica de munte; teritoriul sau administrativ de 8.304 ha se suprapune atât Muntilor Clabucetele Predealului ( N-V ) cât si Muntilor Gârbovei ( S-E ), orasul propriu - zis,  desfasurându-se în lungul vaii Azuga, pe directie E-V, pe cca 3 km pâna la confluenta cu Prahov

   Atractii turistice in Azuga

   Complexul de sporturi de iarna, compus din:

•  Pârtia Sorica: L - 2100 m, l - 50 m, dificultate medie, printre cele mai bune din România, avizata de FIS, cu instalatie de iluminat nocturn - 700 m, zapada artificiala - 700 m, altitudine plecare - 1539 m, diferenta de nivel - 561 m, înclinare 29 % ;

•  Pârtia Cazacu - varianta: L - 400 m, l - 60 m, altitudine plecare / sosire - 998 / 1114 m, dificultate  medie, înclinare medie 33,8%;

•  Telescaun: L- 1830 m, altitudine plecare / sosire  - 978 / 1539 m, capacitate 400 pers / h, scaune de 2 pers, durata de parcurs 15 min;

•  Teleschi: L -543 m, diferenta de nivel - 166 m, altitudine plecera / sosire - 974 / 1140 m, capacitate 600 pers / h, durata de parcurs 4 min;

•  Miniteleschi: L - 369 m, diferenta de nivel 116 m, plecare la altitudinea de 1114 m, capacitate 290 pers / h, durata de parcurs  2 min;

•  Babyschi: L - 125 m, diferenta de nivel 22 m, durata de transport 2 min, capacitate 290 pers / h;

•  Alte pârtii: schi fond si randonee,precum si un traseu de snowboard, pe trasee ce însumeaza 10 km.

 

  

 • Breaza - statiune climaterica aflata la o altitudine de 450 metrii, in Subcarpatii Prahovei, la o distanta de 43 km. nord-vest de Municipiul Ploiesti.

Orasul Breaza, poarta de intrare in pitoreasca Vale a Prahovei, este pozitionat pe coordonatele de 25°40' longitudine estica si 45°10' latitudine nordica. Datorita izolarii de traficul rutier intens de pe Valea Prahovei, climei moderate, aerului unic in Romania, pitorescului asezarii, Breaza este considerata un Davos al Romaniei.

     Albia raului Prahova strabate localitatea de la nord la sud si desparte Breaza de cartierele Podu Corbului, Nistoresti si Frasinet.

In Breaza se poate intra din DN1 Bucuresti-Brasov, intre Km 95,5 si Km 106,5. Orasul este asezat la sud de orasul Comarnic si la nord-vest de Campina, avand drept vecine comuna Cornu la est si comunele Adunati si Talea la vest.

     O alta cale de acces este calea ferata Bucuresti-Brasov, la gara Breaza sau haltele Nistoresti si Breaza Nord.

Monumente istorice si de arta

•  Biserica cu Hramul Sfantul Nicolae, aflata la intersectia strazilor Republicii si Garii, a fost ctitorita in 1777 de domnitorul Alexandru Ipsilante. Ridicata pe temelie de piatra, ea este impodobita la exterior cu medalioanele sfintilor. Aceasta biserica a fost declarata monument istoric pentru arhitectura si pictura ei interioara si exterioara, dar si pentru vechimea sa de peste doua secole.

•  Conacul "Toma Cantacuzino" este asezat in parcul central al orasului, fiind ctitorit de spatarul Toma Cantacuzino in secolul XVII. Pe la acest conac s-au perindat personalitati ca: scriitorul Ion Ghica, Grigore Alexandrescu, scriitoarea Anne de Noailles-nascuta Brancoveanu, Martha Bibescu.

•  Biserica cu hramul "Sfantul Gheorghe" a fost construita in anul 1830 de catre slugerul Nicolae Saegiu. Pe interior, pictura in tempera facuta de catre Radu Vintilescu a fost partial restaurata de pictorul Calinescu in anul 1963. Biserica se afla la intersectia strazilor Erou Colonel Dr.Popovici cu Sunatorii.

•  Biserica cu hramul "Schimbarea la fata" construita in 1892 pe locul altei biserici mai vechi, se afla in Capu Campului. Este pictata in ulei, are doua turle iar catapeteasma este din lemn.

 

 • Busteni - statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la 135 km. de Bucuresti, aflata la o altitudine de 880 metrii, la poalele Caraimanului. Statiunea este denumita si "Poarta Bucegilor", datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in munte, cele mai deosebite atractii fiind Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman - monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Costila - renumita si paradisul alpinistilor. Statiunea Busteni face legatura cu Platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabina din tara si dispune de numeroase partii de schii cu diferite grade de dificultate, atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentati.

         Busteni - statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la 135 km. de Bucuresti, aflata la o altitudine de 880 metrii, la poalele Caraimanului. Statiunea este denumita si "Poarta Bucegilor", datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in munte, cele mai deosebite atractii fiind Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman - monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Costila - renumita si paradisul alpinistilor.

     Statiunea Busteni face legatura cu Platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabina din tara si dispune de numeroase partii de schii cu diferite grade de dificultate, atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentat

Trasee turistice cu plecare din Busteni

•  Busteni - Cabana Piatra Arsa prin Valea Urlatorilor 4 - 4 ½ ore, triunghi albastru

•  Busteni - Babele - Pestera prin Valea Jepilor 5 - 5 ½ ore - traseu recomandat doar turistilor bine antrenati si echipati,pana la caderea zapeziilor

•  Busteni - Varful Omu prin Valea Cerbului 5 ½ – 6 ore, banda galbena

•  Busteni - Varful Omu prin Poiana Izvoarelor 6 – 7 ore, banda rosie

•  Busteni Cabana Alpin - Pichetul Rosu 3 - 3 ½ ore , triunghi rosu

•  Busteni - Cascada Urlatoarea 1 - 1 ½, marcaj punct albastru

•  Busteni - Cabana Gura Dihamului - Cabana Diham 2 ½ ore, drum carosabil si poteca,marcaj triunghi albastru.

•  Busteni - Plaiul Munticelu - Poiana Costilei - Valea Cerbului - Cabana Omu 6 - 7 ore, traseu accesibil vara;marcaj triunghi rosu si banda galbena.

•  Busteni - Poiana Costilei - Pichetul Rosu - Cabana Malaiesti 4 ore, traseu accesibil vara, iarna numai alpinistilor si schiorilor avansati, marcaj triunghi rosu

•  Busteni - Cantonul Jepi - Cabana Piatra Arsa 3 ½ ore, traseu accesibil vara, marcaj triunghi albastru

  Obiective turistice Busteni

•  Babele - culme muntoasa in partea central-nordica a masivului Bucegi, intre Valea Jepilor, la E, si Valea Sugarilor, la V la o altitudine de 2.292 m (vf.Baba Mare). Important obiectiv turistic de la care se poate pleca spre Vf.Omu -  2.505 m, spre izvoarele si pestera Ialomitei, Crucea de pe masivul Caraiman, cabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor;

•  Sfinxul - stanca uriasa, singuratica, in Muntiii Bucegi, formata din conglomerate, datorita actiunii indelungate a factorilor meteo precum vanturi, ploi, zapezi,inghet, dezghet. Privita din lateral stanca are infatisarea unui cap urias de om, de unde si ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica;

•  Crucea eroilor - de pe muntele Caraiman a fost ridicata in 1926-1928 si este inchinata eroilor cazuti in primul razboi mondial. Crucea are 33 m inaltime, iar noaptea este iluminata.

•  Cascada Urlatoarea - situata la o distanta de 1 ½  ore de mers din Busteni, cascada este o superba cadere de apa naturala;

•  Partia Kalinderu - este astazi una dintre cele mai moderne din tara. Lungimea partiei, destinata agrementului, concursurilor si competitiilor sportive, este de 1.500 de metri, cu o panta medie de 37 la suta si o latime de 40 de metri.

 • Castelul Cantacuzino - situat in cartierul Zamora al orasului Busteni, a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis „Nababu'” datorita averii sale impresionante. Castelul este inconjurat de cascade, grotesi fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania, din punct de vedere arhitectural. Castelul Cantacuzino este deschis publicului pentru vizita  din vara anului 2010 si gazduieste evenimente culturale si private.

  Programul de vizitare este zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

Statiunea Busteni este strajuita de muntele Sorica, muntele Zamora, muntele Cumpatu, care sunt  caracterizati printr-o panta lina, impaduriti pana la jumatate si acoperiti cu pasuni, fiind si locul unde raul Prahova  se intalneste cu paraiele Valea Cerbului Valea Alba.

Din Busteni se poate observa creasta Bucsoiului ce duce la Varful Omul, apoi urmeaza spre sud Valea Cerbului, muntele Costila Vaile Priponului si Malinului unde primavara se face schi extrem si apoi Caraimanul, cu monumentul Crucea Eroilor, ce domina intreg orasul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui, se continua cu Valea Caraimanului pe care este construita si telecabina Busteni-Babele, urmate de Jepii Mari sau Claia Mare, Jepii Mici sau Claia Mica, apoi Piatra Arsa, Furnica si Cota 1400, unde se vede si hotelul Cota 1400.

 • Cheia - statiune climaterica si de odihna, situata la 60 km. nord de Municipiul Ploiesti, la o altitudine de 870 metrii, ce ofera vizitatorilor sositi aici in vacanta, diferite forme de relaxare si recreere, precum sporturile de iarna, drumetiile montane in aer liber, practicarea alpinismului, cat si excursii catre Masivul Ciucas.

Statiunea Cheia se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata, aer curat fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete, ionizare atmosferica substantiala. Este un loc minunat de odihna si recreere pentru persoane care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare etc

Se pot vizita Manastirea Cheia (construita in 1770 din lemn si reconstruita in 1835 din caramida; biserica este pictata de Gheorghe Tattarascu in 1837) si Manastirea Suzana din apropierea statiunii care dateaza din secolul XIX.

Statiune renumita de odihna si tratament din Romania, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, pe raza comunei Maneciu din judetul Prahova, pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas din formatiunea Carpatilor Orientali, la o altitudine de 871 m si o distanta de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiesti (resedinta judetului Prahova).

 • Paraul Rece - statiune climaterica, situata la o distanta de 8 km. de statiunea Predeal, la o altitudine de 960 metrii.
 • Poiana Brasov - statiune turistica climaterica a sporturilor de iarna, renumita atat in tara cat si in strainatate, situata la 12 km. de Municipiul Brasov si 190 km de Bucuresti, la poalele Muntelui Postavaru, la o altitudine de 1030 metrii. Statiunea dispune de o moderna retea de transport pe cablu si de partii de schi pentru toate varstele si cu toate gradele de dificultate. Cu un aer bine ozonat, statiunea Poiana Brasov este locul ideal pentru excursii si drumetii vara, cu multiple facilitati de agrement, cabane si peisaje cu totul superbe si locuri de cazare pentru toate gusturile si pretentiile.
 • Predeal - satiune de odihna foarte renumita, situata la 25 km. sud de Brasov, la o altitudine de 1.100 metrii, fiind localitatea aflata la cea mai mare altitudine din Romania, ce ofera turistilor o priveliste de neuitat spre Vaile Timisului si Prahovei, un peisaj impadurit de jur-imprejur, format din Masivele Piatra Mare, Bucegi si Postavaru. Staiunea Predeal este un centru renumit de practicare a sporturilor de iarna, ce dispune de o retea de transport pe cablu: telescaun, teleski si de partii de schi cu diferite grade de dificultate. 

 

Cel mai inalt oras din tara, este plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timisului, intr-o depresiune bine adapostita de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Clabucet. Statiunea se gaseste la o distanta de 142 km de Bucuresti, pe DN1 la 25 km de Sinaia si la 25 km de Brasov.

     Cadrul natural - depresiune bine adapostita de muntii Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Postavarul - se dovedeste a fi foarte benefic pentru oras. Temperatura medie este de 14 C in timpul verii si -5 C pe timpul iernii.

    Furtunile de zapada sunt o raritate in aceste locuri dar stratul de zapada poate atinge cativa metri si poate dura mai mult de 100 zile ceea ce este ideal pentru sporturile de iarna.

  Predeal este orasul romanesc situat la cea mai mare altitudine din tara intre 1.030 si 1.110 metri. Statiune de munte cu reputatie internationala Agrement, bioclimat, recuperare, sporturi de iarna.

Statiunea Predeal este recomandata tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale.

Principalii factori de cura sunt aerul curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea relativ scazuta a aerului.

Statiunea dispune de peste 5200 locuri de cazare, in hoteluri, vile, cabane si camping. Sunt disponibile 8 partii de ski cu grade diferite de dificultate, telescaun de la Clabucet Sosire la Clabucet Plecare, teleschi si tele-baby la Clabucet Sosire, Clabucet Plecare, Orizont si Trei Braz

 • Sinaia - "Perla Carpatilor"- cum este renumita, se afla la 62 km. de Ploiesti si 45 km. de Brasov, la o altitudine de 850 metrii, este dispusa pe pantele muntelui Furnica, strajuita de masivul impadurit al Garbovei. Sinaia este o statiune de odihna si tratament dar si pentru vacanta si relaxare, ce ofera iubitorilor sporturilor de iarna partii de schii de diferite grade de dificultate, partii de sanius, bob, scoala de schii, atat pentru copii cat si pentru incepatori si avansati, mijloace de transport pe cablu: telescaun, telecabina, teleski, precum si centre de inchiriere a materielelor sportive.

 

         Sinaia, una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania, se prezinta vizitatorului, cu un bogat trecut cultural si social. Fosta resedinta a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastirii omonime de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia imbina frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale.

      Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055 m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vaii raului Prahova.  Poalele impadurite ale muntilor Furnica, Zgarbura, Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde. La o distanta de 125 de km de Bucuresti, 106 km de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni si 35 km de Brasov, Sinaia este situata de-a lungul DN 1, beneficiind si de cai ferate de acces.

     Sinaia are un bioclimat reconfortant si stimulator pentru organismul uman, cu aer foarte curat, bogat in oxigen, radiatii ultraviolete si ionizare negativa. Exista si izvoare minerale (pe Valea Cainelui) cu apa sulfuroasa-feruginoasa si alte minerale solubile.

Zona de munte a orasului Sinaia se afla in Patrimoniul Parcului Natural Bucegi. Rezervatia naturala Bucegi cuprinde zonele de abrupt ale muntilor Varful cu Dor, Furnica, Piatra Arsa.

In centrul statiunii Sinaia, la sud de hotel Montana, se afla telefericul. De aici se poate porni intr-o calatorie cu telefericul pana in varful muntelui, de unde se poate admira intreaga panorama a statiunii. La intoarcere, se poate cobori tot cu telecabina sau se poate urma un traseu marcat ce dureaza aproximativ doua ore. Posibilitati de calatorii la cabanele din Muntii Bucegi (Cota 1500, Varful cu dor - la 2000 de m altitudine, Cuibul Dorului - 1200 m, Babele - 2206 m, Omu - 2505 m, Padina 1525 m, Piatra Arsa - 1950 m, Pestera - 1600 m, Piscul Cainelui - 950 m, etc.)

In Muntii Bucegi, clima si-a pus puternic amprenta asupra reliefului, influentand aparitia unor forme mai putin intalnite in alte masive (Babele, Sfinxul, Ciupercile). Vantul, asociat cu apa precipitatiilor, a actionat necontenit asupra rocilor, modelandu-le, transformandu-le prin procesele de deflatie si coroziune. Efectele acestor procese se vad peste tot in Bucegi, stancile culmilor Gutan, Tiganesti, Bucsoiu, Caraiman, Costila, Furnica avand numeroasele fete slefuite de vant.

La Sinaia se mai  pot practica:

- schi fond - partia de pe Platoul Bucegi, cu o lungime de 8 km si o diferenta de nivel de 100 m.

- sanius - partia "Drumul Vechi - Cota 1300" cu o lungime de 300 m, o diferenta de nivel de 60 m si pista de bob "Furnica - Sinaia", partie amenajata pentru competitii, cu o lungime de 1500 m si o diferenta de nivel de 30 m.

- bob si sanie - concursuri de bob, sanie si skeleton se desfasoara pe o partie speciala, situata in partea de vest a statiunii, spre soseaua ce urca la Hotelul Alpin - Cota 1400. Partia are o lungime de 1500 m. Diferenta de nivel intre punctul de plecare si punctul de sosire este de 134 m

 

Partii pentru incepatori 

Schiorii incepatori au la dispozitie partia din Poiana Florilor cu un grad de dificultate usoara cu lungime de 250 m si o diferenta de nivel de 50 m; Schiorii cu o pregatire medie au la dispozitie partiile "Vanturis" (care face legatura intre Varful cu Dor si Cota 1400 cu o lungime a partiei de 2350 m, o diferenta de nivel de 560 m si panta medie de 24,5%);

Partia "Piramida" (face legatura intre Varful cu Dor si cabana Varful cu Dor cu diferenta de nivel de 100 m, o lungime a partiei de 450 m si o panta medie de 25,8%); Partia "Dorului" (face legatura intre Varful cu Dor si cabana Valea Dorului cu o lungime a partiei de 600 m, o diferenta de nivel de 150 m si o panta medie de 25,8%); Partia "Fata Dorului" (face legatura intre Furnica si Valea Dorului cu o lungime de 1180 m, o diferenta de nivel de 210 m si o panta medie de 25,8%).

Schiorii avansati au la dispozitie si partii dificile:

Partia "Carp" - face legatura intre Varful Furnica si Cota 1400, are o lungime de 2500 m, o diferenta de nivel de 585 m si o panta medie de 24%;

Partia "Papagal" - face legatura intre Tarla si telescaun, are o lungime de 450 m, o diferenta de nivel de 150 m si o panta medie de 35,3%;

Partia "1500" - are o lungime de 450 m, o diferenta de nivel de 125 m si panta medie de 28,9%;

Partia "Turistica" - face legatura intre Cota 1400 si Sinaia, are o lungime de 2800 m, o diferenta de nivel de 450m si panta medie de 16,6%.

Partiile de ski alpin au o lungime totala de 11.500 m, reprezentand 14,8% din totalul ofertei montane, cu o capacitate de 7000 persoane/ ora si grade de dificultate diferite mergand de la albastru (usor) pana la negru si rosu (dificil si mediu). In perioada 15 decembrie - 15 aprilie functioneaza scolile de ski care organizeaza cursuri atat pentru copii, cat si pentru adulti. nstalatiile tehnice de urcat pe cablu sunt destul de diversificate:

-         doua telecabine intre Sinaia si Cota 1400, cu o lungime de 2328 m si Cota 1400 - Cota 2000, cu o lungime de 1945 m

- doua telescaune intre Cota 1400 - Cota 1950, cu lungimea de 1940 m (nefunctionala) si Valea Dorului - Furnica, cu lungimea de 980 m

- patru teleschiuri: Valea Dorului - Varful cu Dor, Furnica - Varful cu Dor, Cota 1400- Cota 1500, Varful cu Dor- Cabana Varful cu Dor- 1484m

- cinci baby ski-lifturi: Poiana Florilor - 250 m, Scandurari - 200 m, Valea Dorului - 200 m, Telecabina 1400 - 250 m si Furnica - 250m.

 • Slanic Prahova - statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km. nord de Municipiul Ploiesti, la o altitudine de 400 metrii, inconjurata de paduri de stejari si livezi. Statiunea Slanic este cunoscuta pentru exploatarea sarii, aici gasindu-se una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, dar si pentru izvoarele sale de apa cloruro-sodice, care au format lacuri in vechile saline, precum Baia Verde, Baia Rosie sau Baia Baciului, recunoscute pentru efectele curative si tratament balnear. Printre obiectivele turistice ale statiunii se numara Salina Unirea-unde se gasesc sculptate in blocurile de sare, busturile lui Traian, Decebal, Burebista, Mihai Eminescu sau Mihai Viteazul, precum si Muntele Sarii.